Singing in the rain

Dag 4: Jelling – Vojens, 90 km

Om 6 uur in de ochtend zijn we klaarwakker. Buiten is alles nat en miezert het lekker door. We lezen een beetje, ruimen de boel op, zetten koffie in de Rubytec (echt waanzinnig lekker) en eten een bak yoghurt met super veel verse vruchten. Al met al stappen we pas om kwart voor 10 op de fiets. We besluiten gezien de weersverwachting onze schoenhoezen meteen aan te doen. En wat een verademing: ondanks een hoop millimeters vandaag heb ik gewoon de hele dag warme voeten gehad.

De wind is best pittig. Soms half van opzij, meestal tegen. Windkracht 4 met stoten 5. Echt een treintje maken, doen we niet of nauwelijks. Ik vind het gedoe om in zijn wiel te gaan hangen. Putjes of takken zie ik niet aankomen en van Ebeltoft terug richting Aarhus klapte ik een stoep af omdat ik onvoldoende zicht had. Dan doe ik het liever zelf. Scheelt een sneer naar een volstrekt onschuldige echtgenoot. Heel af en toe vraag ik het hem en kom ik eventjes bij in de luwte.

Wilde dieren

Wat een prachtige landschappen weer vandaag. Van open akkers met gigantische roofvogels, weilanden met paarden die met ons mee rennen en koeien die allemaal opstaan als we aan komen fietsen. Wat een waanzinnige natuur. In het bos hoor ik zwijnen ritselen en knorren als we voorbij komen. Deze noemen we al jaren Fred, vernoemd naar een wildzwijn die wij ooit bij een vakantiehuis in Italië hadden scharrelen. De velden met kerstbomen blijven fascineren. We maken inmiddels onderscheid in de groepen kerstbomen. Je hebt de oude velden: leeggerukte akkers met zo hier en daar een zielig overblijfsel. Dan heb je de nieuwe aanwas, ieniemienie boompjes voor Kerstmis 2022 en verder. Je hebt de ‘bijna klaar’ velden. Allemaal met kleurige labels. Die bomen zie ik zeker terug op het Westerdok in Amsterdam begin december. Tot slot zijn er de vergeten velden. Die zijn zo prachtig: kerstbomen groot en klein, allemaal soorten op een perceeltje. Zonder labels in de top. We noemen ze de wilde kerstbomen. Die zie je ook af en toe uitbreken: vanaf zo’n veld loopt een rij, zonder regelmaat in de ruimte ertussen, gewoon uit zo’n veld. Het lijkt alsof ze hier echt alle kerstbomen voor heel Europa kweken. Nu is Denemarken redelijk dunbevolkt dus dit moet wel een export product zijn.

Prachtige regenbogen sieren het Deense landschap

Regen

We hebben behoorlijk wat regen. En aangezien we in al die dagen slechts 1 (!) vakantiefietser zijn tegengekomen, voelen we ons erg stoer. Ook de eigenaar van de B&B waar we vannacht slapen, is verrast door onze komst. Ziet hij niet vaak in oktober. Maar met goede regenjassen, schoenhoezen en fietsbroeken, hebben we het eigenlijk geen moment koud gehad. Blijven we vrolijk. Alleen dat kamperen komt er echt niet van. Je tent opzetten in de regen: het is gewoon niet fijn. En het grootste nadeel is dat het om half 8 in de avond echt donker is. We voelen er allebei niets voor om de hele avond in het donker in die tent te hangen. En veel horeca in de omgeving is er niet. Gezien de Covid situatie in Amsterdam, kun je maar beter met je fiets door Denemarken gaan. Ook de shelters zijn geen feest. Als je een lampje ophangt, komen er beesten op af. Nou ja, ik kan wel tig argumenten opnoemen waarom die tent nog niet heeft gestaan maar eigenlijk is hij tot dusver alleen maar ballast. En da‘s helemaal niet erg. De conditie en lichamelijke vermogens van mij en mijn man liggen zo waanzinnig ver uit elkaar, dat die tent hoe dan ook mee moet. Ik ben echt op na zo’n 80 kilometer. Alhoewel het inmiddels beter gaat nu de hoogtemeters zakken. Het was ondanks de regen een heerlijke dag. Maar hij kan nog eindeloos door. Hoe lang? Ik weet het niet. Ooit bleek tot 175 kilometer.. Ik hing toen voor apegapen achter hem op een toerfietstandem te kijken naar een bidon met daarop de tekst ‘Opgeven is geen optie’. Vijf keer de Alpe d’Huzes met tijd over voor een 6de keer. Alleen zijn lijf gaf het op. Maar dat uithoudingsvermogen van hem ga ik niet meer testen. En een elektrische fiets wil ik de komende 15 jaar niet. Daarvoor geniet ik teveel van het zelf kracht leveren. Kortom voorlopig houden we deze tent er zeker in.

Planning

De komende dagen gaan we in dit tempo lekker door. Donderdag wordt er maar liefst 16 mm regen verwacht. Kijken of ik dan nog zo vrolijk blijf. Maar als we getrakteerd worden op dit soort regenbogen en vergezichten, dan komt het wel goed. Voor nu lekker slapen in de comfortabele B&B. Een ware tip als je rond Vojens een overnachting zoekt!

En de Relive illustratie van Jean-Paul is niet volledig. Dit komt omdat de Jutlandroute in etappes is opgeslagen in zijn Garmin en niet helemaal overeenkomt met de afgelegde route van vandaag.. Wil je de volgende etappe laden, dan kun je niet anders dan opslaan, route openen en opnieuw gaan tellen. Beetje jammer.

Dus een onvolledige versie vandaag:

2 antwoorden op “Singing in the rain”

  1. Superleuk om Mee te kunne lezen en die route zo te zien bewegen! Succes met alle nattigheid…
    P.S. en het is “vers fruit” hè ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *